Keltská mořská sůl (Sel de Guerande)

Keltská mořská sůl (Sel de Guerande)

“spojení všech přírodních prvků v jednom produktu: voda z oceánu, hlína ze země, teplo slunce, sucho větru”

Vítáme vás na naší stránce o Keltské soli.

Zde naleznete veškeré informace,  včetně receptů a zajímavých fakt o této                               velmi zdravé a chutné mořské soli.

Keltskou mořskou solí je nazývána sůl, která je vytěžená tradičním způsobem v oblasti Guérande, Bretaň, Francie.

Keltská mořská sůl obsahuje veškeré minerály a stopové prvky nezbytné pro zdravé tělo!

Je výbornou solí pro mladé i staré lidi, zvířata a dokonce i rostliny.

Každý, kdo se vědomě zabývá zdravím způsobem života bude jistě zaujat složením této soli a jejím vlivem na funkce lidského těla.

Keltská mořská sůl existuje ve dvou různých formách;

* Jako “sel gris” (šedá sůl), také známa jako “gros sel Marin” (hrubá mořská sůl)

* Jako bílá kuchyňská sůl, “fleur de sel” (květ soli) jemná sůl

Obě formy jsou velmi bohaté na minerály a stopové prvky, což dává vzniknout výrazné a komplexní chuti, která kromě slaných tónů obsahuje také tóny sladké a hořké.

Ze všech druhů soli obsahuje Keltská sůl nejnižší množství chloridu sodného,​ díky čemuž je nejjemnější a “nejpřátelštější” mořskou solí na světě. Za to je zodpovědný již přes dva tisíce let starý těžební proces.

Kvalita

Keltská mořská sůl, kterou nabízíme je těžená tradičním způsobem malou rodinou firmou v Batz-sur-Mer, Guérande:

“Nejsem průmyslovým producentem soli. Naše sůl je určena pro ty, kteří rádi zdravě žijí a rádi si dopřejí to nejlepší. Doufám, že budu schopen podělit se o své nadšení z Keltské soli a tím ji zajistit místo ve světě, které si zaslouží. Nesmíme totiž zapomenout, že pro všechny z nás platí: sůl je život … ”

Majitel této firmy je takzvaný paludier. Toto slovo je používáno v Guérande pro osobu, která ručně tradičním způsobem těží sůl. Začal těžit v roce 1996 a  v roce 2002 se s pomocí starších a zkušenějších mistrů paludiers propracoval ke svému vlastnímu titulu mistr paludier.

Nyní má jeho firma 67 nádrží.

Těžba Keltské mořské soli

Keltská mořská sůl se získává jiným způsobem než komerční mořská sůl.

V Guérande jsou ještě stále zachována původní stará slaniska vybudovaná Kelty.                   Keltové využívali důmyslný systém kanálů jímž protékala mořská voda z jedné mělké nádrže do další. Celý proces trval asi dva týdny. V poslední nádrži se sůl nakonec sušila na slunci a poté ručně nabírala.

V dnešní době se v Guérande tato sůl získává naprosto stejným způsobem jako tomu bylo před více než dvěma tisíci lety za dob Keltů. Tomuto unikátnímu procesu těžby je nerafinovaná Keltská sůl vděčna za svůj vysoce bohatý obsah minerálů a svůj jemný a čistý charakter.

Mořská sůl, která je těžena komerčně, například ve Středomoří, je naopak získávána tím, že se naplní nádrž tekoucí mořskou vodou a pak se tato nádrž uzavře. Sluneční teplo vodu odpaří a v nádrži zůstávají krystaly soli. Tato sůl je poté nabírána buldozery, aniž by byly brány na zřetel vrchní či spodní vrstvy a aniž by bylo kontrolováno znečištění soli.           Nakonec se sůl promyje, suší a často je rafinována, t.j. zbavena všech nutričních látek.

Čím je tradiční Keltský způsob získávání soli tak unikátní?

Mělká slaniska Guérande jsou tvořena velmi jedinečným typem jílu. Keltové zřejmě věděli – a to bez jediného vědeckého výzkumu –  že interakce jílu a mořské vody měla vliv na určitý způsob  čištění mořské vody. Pro Kelty byla tato interakce mezi zemí a mořem posvátnou záležitostí životního cyklu mezi sluncem, mořem, půdou a vodou.

Do dnešního dne získáváme tímto přirozeným způsobem “čištění” podle Keltské tradice sůl natolik čistou, že není nutné použítí jakýchkoliv chemikálií.

Další výhodou interakce kyselého jílu na dně nádrží a zásadité mořské vody je, že kyselý jíl snižuje Ph mořské vody. Tím je snížena hladina chloridu sodného, ​​ jehož obsah je v mořské vodě obvykle mezi 97 a 99%, na necelých 90% a z toho je asi 33% sodíku a 54% chloridu.

Chlorid sodný je ve vysokých koncentracích, které se přirozeně vyskytují v mořské vodě, štiplavý a ostrý. Protože je v Keltské soli jeho obsah podstatně snížen, získává tato sůl svou jemnou “ženskou” chuť. Chutˇ v ústech, kterou po sobě zanechává, je naprosto nesrovnatelná s chutí ostatních mořských nebo zemských solí.

Jedinečnou výhodou nízkého obsahu chloridu sodného v Keltské soli je, že nabízí více prostoru pro další minerály a stopové prvky, pocházejících jak z jílovité půdy tak z moře. Tyto minerály a stopové prvky význačně podporují zdraví lidí, zvířat, půdy a dokonce i rostlin. My všichni máme potřebu získat co nejširší spektrum makrominerálů a stopových prvků, které podporují život. Přítomnost šedých minerálů z jílu v dolní vrstvě Keltské soli také vysvětluje název “sel Gris” (šedá sůl).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s